Σπουδές

Ο Σπύρος Ν. Κιουλάνης γεννήθηκε στην Αθήνα όπου και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Σπούδασε στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει μεταπτυχιακές σπουδές στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (M.Ed), στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Σπουδές στην Εκπαίδευση», στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (M.Sc) με ειδίκευση στην Περιβαλλοντική Πολιτική και στο University of East London (MBA) in International Business. Είναι Διδάκτορας (Ph.D) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στον τομέα των Παιδαγωγικών, με γνωστικό αντικείμενο την εξ αποστάσεως επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, ενώ είναι και κάτοχος Μεταδιδακτορικού τίτλου σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (Post Doc) στο θεματικό πεδίο της εκπαίδευσης ενηλίκων και συγκεκριμένα στην ενίσχυση της αλληλεπίδρασης σε διαδικτυακά περιβάλλοντα μάθησης ενηλίκων.

Επαγγελματική Εμπειρία

Από τον Αύγουστο του 2022 είναι Διευθυντής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας, όπου διετέλεσε επίσης Διευθυντής και κατά την περίοδο 2010-2020. Από το 2020 έως και το 2022 υπηρέτησε στο ΙΕΠ ως Σύμβουλος Θεολόγων, στον τομέα Επιμόρφωσης και Αξιολόγησης Εκπαιδευτικού Έργου, Ευρωπαικής και Διεθνούς Πολιτικής. Διδάσκει ως Καθηγητής-Σύμβουλος (Σ.Ε.Π) στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών: «Εκπαίδευση Ενηλίκων» στη θεματική ενότητα «Σχεδιασμός, Οργάνωση, Διοίκηση και Αξιολόγηση Προγραμμάτων Εκπαίδευσης Ενηλίκων». Παράλληλα, συνεργάζεται  με το Πανεπιστήμιο Frederick της Κύπρου, με κατεύθυνση την εκπαίδευση ενηλίκων. Συνεργάζεται παράλληλα με το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ).  Από το 2005 έως το 2007 διετέλεσε Περιφερειακός Σύμβουλος Δια Βίου Μάθησης Ενηλίκων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Έχει διδάξει ως Θεολόγος στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Επιστημονικό / Ερευνητικό Ενδιαφέρον

Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα αφορούν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση και επιμόρφωση, στην διαδικτυακή μάθηση με έμφαση στην ενίσχυση της αλληλεπίδρασης σε διαδικτυακά περιβάλλοντα μάθησης, στη δια βίου μάθηση και εκπαίδευση ενηλίκων και ιδιαίτερα στο σχεδιασμό, την οργάνωση, διοίκηση και αξιολόγηση προγραμμάτων εκπαίδευσης ενηλίκων, στη διοίκηση και ηγεσία στην εκπαίδευση και δια βίου μάθηση, στη διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού, στη σύγχρονη παιδαγωγική με έμφαση στη διδακτική.

Άλλες Δράσεις/ Ενδιαφέροντα

Είναι συγγραφέας επιστημονικών και λογοτεχνικών βιβλίων, εκδότης του επιστημονικού περιοδικού ανοικτής πρόσβασης "Εκπαιδευτικός Κύκλος", εμπνευστής τριών διεθνών συνεδρίων βιωματικής μάθησης (2015, 2018, 2020), καθώς και του ετήσιου Πανελλήνιου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού Εφηβικού Διηγήματος και Ποίησης «Γρηγόρης Πεντζίκης», που διεξάγεται από το 2012 έως σήμερα. Σχεδίασε και υλοποίησε, σε συνεργασία με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, διαδικτυακά (e -learning) και μεικτής μάθησης (blended learning) μαθήματα, καθώς και βιωματικά projects, στα οποία συμμετείχαν εκπαιδευτικοί και εκπαιδευτές ενηλίκων, με στόχο την εκπαίδευση, τη δια βίου μάθηση, την επιμόρφωση και την επιστημονική έρευνα. 

© 2023-2024 Σπύρος Κιουλάνης