Βιογραφικό σημείωμα

 

Σπύρος Ν. Κιουλάνης (Post-Doc, Ph.D, M.Ed, M.Sc, M.B.A)
Σύμβουλος Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π) - Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων - Καθηγητής-Σύμβουλος Ε.Α.Π (ΠΜΣ: Εκπαίδευση Ενηλίκων), Ακ. Προσωπικό Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου (ΠΜΣ: Εξ αποστάσεως σπουδές στη Θεολογία) και Πανεπιστημίου Frederick (ΠΜΣ: Εκπαίδευση Ενηλίκων).

 

Ο Σπύρος Κιουλάνης γεννήθηκε στην Αθήνα όπου και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Σπούδασε στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει μεταπτυχιακές σπουδές στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (M.Ed), στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Σπουδές στην Εκπαίδευση», στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (M.Sc) με ειδίκευση στην Περιβαλλοντική Πολιτική και στο University of East London (MBA) in International Business. Είναι Διδάκτορας (Ph.D) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στον τομέα των Παιδαγωγικών, με γνωστικό αντικείμενο την εξ αποστάσεως επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, ενώ είναι και κάτοχος Μεταδιδακτορικού τίτλου σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (Post Doc) στο θεματικό πεδίο της εκπαίδευσης ενηλίκων και συγκεκριμένα στην ενίσχυση της αλληλεπίδρασης σε διαδικτυακά περιβάλλοντα μάθησης ενηλίκων.

Διδάσκει ως Καθηγητής-Σύμβουλος στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών: «Εκπαίδευση Ενηλίκων» με αντικείμενο: «Σχεδιασμός, Οργάνωση, Διοίκηση και Αξιολόγηση Προγραμμάτων Εκπαίδευσης Ενηλίκων».  Παράλληλα, διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών: «Εξ αποστάσεως Θεολογία», διδάσκοντας το μάθημα «Παιδαγωγική και Χριστιανική Παιδαγωγική», καθώς επίσης και στο Πανεπιστήμιο Frederick της Κύπρου, στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών: Εκπαίδευση Ενηλίκων, με διδακτικό αντικείμενο: «Θεωρίες Μάθησης Εκπαίδευσης Ενηλίκων και Συμβουλευτική Ενηλίκων». Συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στο Π.Μ.Σ. «Διοίκηση και Ηγεσία στις Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης», ενώ έχει συνεργαστεί με το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας, το Παιδαγωγικό τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης και την ΑΣΠΑΙΤΕ. Έχει διδάξει ως Θεολόγος στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση επί 18 χρόνια και διετέλεσε Διευθυντής Λυκείου επί τρία έτη. Από το 2005 έως το 2007 διετέλεσε Περιφερειακός Σύμβουλος Δια Βίου Μάθησης Ενηλίκων Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και από το 2010 έως το 2020 Διευθυντής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας. 

Από το 2020 υπηρετεί  στο ΙΕΠ ως Σύμβουλος Θεολόγων, στο Γραφείο Επιστημονικών Μονάδων Β΄ Κύκλου (Επιστημονική Μονάδα Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών), και ως υπεύθυνος του έργου: «Αναβάθμιση των Ιεροσπουδαστηρίων- Παιδαγωγική Υποστήριξη της διδασκαλίας του Κορανίου στους μαθητές μέλη της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης», καθώς και στη Μονάδα Συντονισμού, Υποστήριξης, Παρακολούθησης Επιμορφώσεων, όπως και στο τμήμα Εκπαιδευτικής Καινοτομίας και Ενταξιακής Εκπαίδευσης, ως Αν. Συντονιστής της Μονάδας Σχολικής Ζωής και Οργάνωσης.

Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα αφορούν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, στη διαδικτυακή μάθηση με έμφαση στην ενίσχυση της αλληλεπίδρασης σε διαδικτυακά περιβάλλοντα μάθησης, στην εκπαίδευση ενηλίκων, στη διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού και στη σύγχρονη παιδαγωγική με έμφαση στη διδακτική.

Είναι συγγραφέας επιστημονικών και λογοτεχνικών βιβλίων, ενώ έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων.

Σχεδίασε και υλοποίησε διαδικτυακά και μεικτής μάθησης μαθήματα, καθώς και βιωματικά projects, στα οποία συμμετείχαν πάνω από 5000 εκπαιδευτικοί και εκπαιδευτές ενηλίκων, με στόχο την επιμόρφωση και την επιστημονική έρευνα.

Είναι εκδότης του επιστημονικού περιοδικού ανοικτής πρόσβασης "Εκπαιδευτικός Κύκλος", εμπνευστής τριών διεθνών συνεδρίων βιωματικής μάθησης (2015, 2018, 2020), καθώς και του ετήσιου Πανελλήνιου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού Εφηβικού Διηγήματος και Ποίησης «Γρηγόρης Πεντζίκης».

e class

Copyright © 2021 Spiros Kioulanis